Natur og Myrer

Forside

 

Baggrund

 

Foredrag

 

Ekskursioner og Kurser

 

Konsulent

 

Australsk aboriginal

kunst og kultur

Supplerende links

 

kontakt

 

 

Baggrund

 

 

 

Som lektor på Aarhus Universitet her jeg i mange år forsket og undervist i myrer og andre insekters biologi. Forskningen af danske myrer har været koncentreret om myrefaunaen på hede og overdrev på Molslaboratoriet og på strandenge i hele landet, hvor den gule engmyrer findes i tætheder, der er noget af det højeste man kender i verden. Desuden har jeg beskæftiget mig med stofskifte undersøgelser hos myrer og energiomsætning ved myrers løb og transport af føde. Feltarbejde med myrer er foretaget i mange forskellige lande: Marokko, USA, Polen, Ungarn England, Sverige og Thailand. Resultatet af forskningsprojekterne kan ses i de publicerede artikler.

Ud over undervisningen i biologi har jeg i lang årrække undervist og været kursusleder for Aarhus Universitets tværfaglige undervisning i Miljøstudier, og sammen med kursusadministrator Dorthe Birkmose været ansvarlige for et stort EU/ TEMPUS projekt vedrørende miljøundervisning i Polen.

  Fra 1994 og 20 år frem har jeg næsten hvert år været udstationeret i Darwin i det Nordlige Australien, hvor jeg sammen med Dorthe Birkmose og forskere fra Charles Darwin University har arbejdet med insekter. Specielt har vi studeret, hvorledes myrerne kan overleve i mangroven, hvor myretuerne dagligt kan blive overskyllet af tidevandet i adskillige timer, samt arbejdet med vævermyrer, som anvendes til biologisk bekæmpelse af skadedyr. Vi har også arbejdet med myrer i Kakadu National Park og sammen med aboriginere i fjerntliggende områder.  Gennem de mange års ophold i Australien har vi fået et godt kendskab til naturforholdene og dyrelivet i Australien.  Vi har besøgt et stort antal Nationalparker over hele Australien, og har camperet og kørt i 4WD omkring 50 000 km i Australien. Har haft båd og sejlet på de mange og store tidevandsfloder, søer og i Darwin Bugten.  Dyr og planter er tilpasset de ekstreme og forskellige naturtyper og har udviklet sig isoleret på det enorme kontinent. Vi har mødt mange dyr: krokodiller, goannaer, slanger, dødsensfarlige jellyfish og edderkopper, kænguruer, possums, koalaer, dingoer, vilde heste og kameler, emuer, termitboer store som huse, papegøjer, havskildpadder, hajer og masser af fisk og skaldyr.

Fra 2011-14 var jegt projektleder på et DANIDA projekt i Tanzania og Benin, hvor vi anvendte vævermyrer til bekæmpelse af skadedyr i mango og cashew plantager. Det er en gammel kinesisk metode som en af vores australske kollegaer, Dr Renkang Peng, har genindført i Australien, og som vi introducerede til afrikanske landmænd. Se Pressemeddelelse.

I 2016 og 2017 har jeg sammen med Dorthe Birkmose som frivillige været meget involveret i på store formidlingsprojekter i Danmarks Naturfredningsforening. Projekterne var finansieret af Velux Fonden. Rapporterne fra projekterne ” Brumbasser, Børn og Bedster” og ”Grejbank og Alt godt fra Havet” beskriver de mange aktiviteter, der blev afholdt.